Monday, March 31, 2008

Andrew Stern

The following images display a possible scheme for the redesign of the Franz Building. The main driving force considers how light wells and ceiling plane interventions help to define spatial conditions on the ground plane.





Johnny Chen
















The Good Work Company requires the Franz renovation to synthesize a large, uninterrupted space for meetings with smaller office spaces that are conducive to one on one consultations. A main challenge for this project is to fit these two different types of spatial conditions into a building that has a well-defined rhythm of bays. (expressed both in the building’s structure and on its front fa├žade)

The organizational strategy of this scheme is to designate a program (small offices, large offices, flexible space) to each bay. The small offices line the two outside bays, the large offices occupy the third bay (from Josephine street), while the flexible space fills the entire second bay. By stretching the entire length of the bay, the flexible space has direct access to an outdoor patio space while maintaining a public front. By keeping that bay open, it also allows for light to enter from both the front and the back of the building.

The other utility spaces such as bathrooms, kitchen, computer lab, and storage are also aligned within these bays in order to maintain natural light exposure, and to allow for clear, direct circulation paths. In order achieve connectivity (visual and physical) between the bays, openings are punched through the structural spine wall.

Kathleen Johnson

In order to allow the Goodwork Network to occupy the Franz Building, several changes must be made. Due to the historic value of this building, I have developed a scheme which mostly involves the restoration of the existing building. There will be several walls added to divide the spaces, yet these will not simply be typical office partitions. The Goodwork network should be visible to the community, yet there is also a degree of privacy necessary in a business setting. In order to achieve this visibility the partitions will allow for differing degrees of transparency, according to the needs of the program. What follows are plans showing the most drastic changes made to the existing building, as well as diagrams of how the program will be laid out.

Claudia Bode

Following is a summary of my idea for the Franz Building: a new space that allows for maximum communication and integration between the neighborhood and the building, and between employees of Good Work. Previous iterations are provided as a reference for process.











Lizzy Bochner




















Sunday, March 30, 2008

Alla Agafonov








The first few pages describe the existing conditions and the possibilities of arranging the program requested. As can be seen from the photographs the building has inherent beautiful features that can be taken advantage of: the wood joist/ truss roof, ceramic block walls and high ceilings. The roof can be used as a unifying object connecting all the smaller spaces just by allowing it to be completely exposed. This is where the high ceilings have a significant role because creating partitions that only block the view from one office to the next only up to the sight line allows for a great view of the entire space. Leaving the ceramic block exposed as well gives the area the quality of its original condition. To emphasize the openness and full scope of the space within the ceramic walls the smaller offices are cut down just enough so that a person at a desk and one across could sit comfortably. In order to make the entire complex efficient different programs are clustered together based on their requirements. All of the programming that requires plumbing is in one bay, one bay is left completely open for the flexible space, and the other two are all office space. This allows for minimal destruction of the existing structure within while also defining the different spaces.

Leigh Heller